Thema

In vijftig jaar is er meer veranderd dan in de afgelopen twee eeuwen. De krachtlijnen zijn verschoven, het evenwicht van gisteren is wankel, de wereld is in beweging. Zonder verpinken en in een razend tempo evolueert hij naar zijn eigen dematerialisatie. Van papiergeld naar online betaling, van elektriciteitsdraad naar magnetische golven, van preken in gebedsplaatsen naar video’s op YouTube, van kasten vol dossiers naar data netjes in de cloud, van boeken naar e-readers, van lange liefdesbrieven naar snelle sms’jes …

Met vijftig jaar op de teller is het logisch dat de Foire du Livre de Bruxelles wil nadenken over een toekomst die – op zijn minst – steeds ongrijpbaarder en onvoorspelbaarder lijkt. Welke toekomst bereiden we vandaag voor? Hoe ziet de toekomst van de democratie eruit? Wordt kunstmatige intelligentie de grootste schokgolf in ons leven, vooral omdat we er weinig op anticiperen? Wat vertellen de feministische dystopieën ons die sinds de verkiezing van Donald Trump opgang maken? Hoe moeten we de postapocalyptische romans lezen die gaan over ecologie, technologie of samenleven? Zijn sommige historische romans rijk aan lessen over onze toekomst? Boeken bieden enorm veel invalshoeken om alle vragen die ons bezighouden beter te begrijpen en te beantwoorden.

De Foire du Livre de Bruxelles 2019 buigt zich daarom over de toekomst, die we in het meervoud én samen onder de loep nemen: onze toekomsten.